Synne Åeng

Hvem pynter du deg for?

  • 17.05.2017, 14:01


Gjennom året er det flere anledninger hvor det forventes at man pynter seg litt ekstra. Julaften, nyttårsaften, andre feiringer som bryllup, konfirmasjoner og bursdager, kanskje bare for en kveld ute på byen, og selvfølgelig dagen i dag: vår alles kjære 17. mai! Det er Norges nasjonaldag, og da følger selvfølgelig en staselige oppkledning med. Men hva skal man ha på seg? Bunad eller kjole? Dress eller noe mer "casual"? Hvilke sko passer best? Høye hæler kan jo fort bli litt mye, og litt slitsomt over lengre tid. Men noe annet blir kanskje for lite pyntet? Hvordan skal man sminke seg? Når man har på seg bunad kan fort for mye sminke se dumt ut. Men man vil jo ikke se for "hverdagslig" ut heller da. Hvordan skal man ha håret? Krøller? Rett? Oppsatt? Det finnes så mange valg. Altfor mange egentlig. 

Men gjelder bare denne valgprosessen for dager som 17.mai? Hva om jeg går igjennom like mange valg når jeg skal på skolen, til byen eller bare en snartur på butikken? Kanskje til og med når jeg skal på trening? Er jeg en overfladisk sminkedukke da? Er jeg alt for utseendefiksert da? Nå skal ikke jeg påstå at jeg ser så smashing ut hver gang jeg går ut døra, for det er absolutt ikke tilfellet. Men må det virkelig være en såå spesiell anledning for at man skal kunne pynte seg litt ekstra? Med god samvittighet, og uten å være redd for å få slengt kommentarer og spørsmål etter seg?

Jeg nekter å tro at jeg er den eneste jenta som har blitt stilt spørsmål som: "hvem pynter du deg egentlig for?", "hvorfor sminker du deg så mye?", "hvordan går det an å bruke så lang tid på badet?", "hvor vanskelig kan det være å finne noe å ha på seg?" "hva er det som tar så lang tid, vi skal jo bare på butikken?" "det er jo nesten ingen som kommer til å se deg, hvorfor bryr du deg?" osv. Jeg kan nevne i fleng, men dette er noen av de som går igjen hos meg. Etter en stund blir man mer vant til slike spørsmål, men det er likevel irriterende. For svaret er like selvsagt for meg hver eneste gang; at det er for min egen del.

Selv om jeg føler gutter også bare får flere og flere valg, og bare pynter seg mer og mer, så er det likevel bare vi jentene som blir spørt ut og slengt kommentarer etter. Men hvis du snur på flisa: Hvorfor bruker dere gutta voks i håret? Hvorfor er det så viktig at skjorta er strøket, og at dressen er på plass? Hvorfor skal skjegget være trimma? Hvorfor er det så nøye hvilket slips du velger? Hvem bryr seg vel om det?

Jeg lyver hvis jeg sier at jeg aldri tenker over hva andre synes om hvordan jeg ser ut. For ja, selvfølgelig ønsker man at andre skal synes at du ser bra ut. Mennesker ønsker bekreftelse, komplimenter osv. Det er slik vi er. Men for meg så synes jeg det er viktigere at jeg selv synes jeg ser bra ut. I bunn og grunn er det det som betyr noe. Jeg er sammen med meg selv hvert eneste sekund gjennom hele dagen. Jeg kan se meg selv i speil og på bilder. Jeg har konstant mulighet til å sjekke hvordan jeg ser ut. Men andre? De ser meg i toppen fem sekunder også glemmer de meg for alltid. Fremmede og folk på gata da i hvert fall. Vennene mine og menneskene rundt meg må nok se meg litt mer av meg, naturligvis. Men hva bryr de seg? Venner og familie synes du ser fantastisk fin ut uansett. 

Poenget mitt er; ikke bry deg om alle andre. Hvorfor skal du? Hvis du vil pynte deg, så pynt deg. Hvis du vil sminke deg litt ekstra, gjør det. Hvis du ikke vil sminke deg, ikke gjør det. Har du kjøpt en ny outfit du er redd for å bruke, bruk den. Gjør det for din egen del. Ingen andre bryr seg. Og hvis de gjør det, hva bryr det egentlig deg? Det burde ikke bety noen ting, spør du meg. Og til slutt, er det vel egentlig bare deg selv det går utover hvis du faktisk velger å bry deg. 

Uavhengig av hvordan dere ser ut og hva dere har på dere i dag, er jeg sikker ut på at dere ser helt fantastisk ut! Også må jeg bare ønske dere alle sammen gratulerer med dagen! Hipp hurra, i dag er dagen! Dagen for is, pølser, flagg, tog, venner og familie. Vår nasjonaldag! Vi har hatt en aldri så liten "champagnefrokost" i kollektivet. Uten champagne vel og merke, for jeg er som sagt alkoholfri til sommerferien #littforflittigstudent. Og siden eksamen er rett rundt hjørnet så blir årets feiring generelt satt til side. Men dere får ha en fantastisk dag, så snakkes vi senere! Og før du går(eller krysser ut nettsiden, hehe), la meg spørre deg om noe. Jeg pynter meg for meg selv(av og til for dere når det er photoshoot hehe), men hvem pynter du deg for? 

Ble forresten verdens mest avslappede 17.mai-look på meg i dag. Lover å komme sterkere tilbake neste år. Men denne gangen skal jeg ikke ut døren en gang, så da ble det maks-chill før jeg vender tilbake til den enda mer behagelige lese-outfiten min. Gleder meg allerede til å finne frem sminkefjerneren og vaske bort all dritten jeg har i trynet <3

 

- Synne Åeng

Synne Vistnes Åeng


KONTAKT


dittnavn@mail.no

Search

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits